Hopp til hovedinnhold
Delta!
Kommunesammenslåing (Norgeskart med ansikter)

Troms + Finnmark = sant?

I 2014 lanserte regjeringen kommunereformen, som vil medføre at antallet kommuner og fylker i Norge reduseres. 

Les først artikkelen "Slik endres Norgeskartet" fra NRK, som du finner link til nederst på siden.

  1. Hvor mange kommuner hadde vi i Norge før reformen, og hvor mange skal det bli etter reformen?
  2. Hvilke endringer skjer med ditt fylke, og med din kommune?
  3. Hvor mange fylker hadde vi i Norge før reformen, og hvor mange skal det bli etter reformen?

Når det gjelder fylkene, har det vært stor forskjell på reaksjonene på sammenslåingsforslagene. Noen fylker ble kjapt gode venner, som i nye Trøndelag Fylke, hvor den nye stor-fylkeskommunen til og med lagte en egen musikkvideo for å hylle sammenslåingen.

I Finnmark og Troms derimot, har det vært stor strid om sammenslåingsplanene. Dette har endt med at det per august 2018 er uklart om disse fylkene faktisk vil bli slått sammen. Vi skal nå se nærmere på prosessen i saken om Finnmark og Troms.

  1. Finn læreboka Delta!, og les det som står i kapittel 2 om påvirkningskanalene. Lag fire kolonner hvor du oppsummerer kort hva som kjennetegner valgkanalen, organisasjonskanalen, aksjonskanalen og mediekanalen.
  2. Bruk linken nederst på siden, med tittel "Finnmark + Troms = sant?". Bla deg igjennom informasjonsstien, og notér underveis ned eksempler på at de ulike påvirkningskanalene brukes i saken om sammenslåingen av Troms og Finnmark. 
  3. Bruk en søkemotor, og finn ut hva status er i dag for sammenslåingsplanene for Finnmark og Troms. 

Forslag til videre arbeid:

  • Jobb med fordypningsteksten "Kommunereformen" s. 62 (Delta!, 2018-versjon). Teksten åpner for en bredere forståelse av hvorfor kommunereformen gjennomføres, og hvordan man kan argumentere for og mot sammenslåing.