Hopp til hovedinnhold
Delta!
Thinkstock

Oppgave: Krigen i Syria og Irak

I Syria har det siden 2011 rast en blodig og bitter borgerkrig, hvor regjeringsstyrkene til president Bashar Al-Assads kjemper mot ulike væpnede grupper. De siste årene har vi også sett at IS' rolle i området har vokst, og i dag utgjør IS en stor trussel både lokalt og internasjonalt. 

1. Bruk nettet til å finne ut hva som har skjedd i krigen i Syria og Irak den siste måneden. Gi et kort referat.

2. Virker det som om borgerkrigen kan få en snarlig løsning? Begrunn hvorfor/hvorfor ikke.

3. Kan FN bidra til fred i Syria? Hvorfor/Hvorfor ikke? Bruk gjerne læreboka Delta!, her finner du stoff om FN som fredsskaper på sidene 188-192.

Sommeren 2014 gjennomførte den væpnede sunnimuslimske islamistbevegelsen IS/ISIL (Den islamske staten Irak og Levanten) store erobringer. Dette fikk følger spesielt i Nord- Irak, hvor de blant annet har erklært en egen stat (Den Islamske Staten). Les de vedlagte artiklene, som du finner link til nederst på denne siden, fra Aftenposten og NRK, og svar videre:

4. Hva er målsetningen til ISIL/IS, og hvordan går de frem for å nå disse?

5. Bruk nettkilder, og finn ut hvordan omverden stiller seg til ISIL/IS. Hvem støtter dem, og hvem er deres største motstandere? 

6. Skriv en artikkel hvor du drøfter påstanden: «Syriakonflikten påvirker Norge». Finn ulike kilder på nett og i aviser. Husk å utøve kildekritikk, og bruk gjerne teksten "Hvordan skrive en artikkel i samfunnsfag" på s. 28-29 i læreboka Delta! som hjelp til hvordan du skal skrive teksten din.