Hopp til hovedinnhold
Delta!

Oppgave: Justisminister Sylvi Listhaug gikk av

Justisminister Sylvi Listhaug har mottatt sterk kritikk for et innlegg hun la ut på Facebook. Men hva handlet egentlig innlegget om, og hva kan konsekvensene bli?

Se nyhetsinnlegget som du finner link til nederst på siden, og les de to artiklene grundig, før du besvarer spørsmålene under. 

  1. Justisminister Sylvi Listhaug (FrP) ble gjentatte ganger bedt om å beklage et facebookinnlegg. Hva sto det i innlegget hun ble kritisert for?
  2. Hvorfor førte tidspunktet innlegget ble lagt ut på til ekstra høyt konfliktnivå?
  3. Justisminister Listhaugs første unnskyldning ble dårlig mottatt av leder i Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre. Hvorfor det?
  4. Kommentator Magnus Takvam sier at denne saken er helt spesiell, av to grunner. Hva er de to grunnene?
  5. Stortinget endte torsdag 15. mars med å gjøre et daddelvedtak. Hva er det?
  6. Arbeiderpartiets leder Støre sier samtidig at de vil stemme for mistillit. Dette betyr at de stiller seg bak et mistillitsforslag mot justisministeren, fremmet av Rødts leder Bjørnar Moxnes. SV, MDG, og SP sa etter møtet torsdag 15. også at de ville stille seg bak mistillitsforslaget. Hva er et mistillitsforslag, og hvilke konsekvenser ville det kunne fått om det blir vedtatt?
  7. Tirsdag 20. mars, på samme dag som saken skulle opp til behandling i Stortinget, valgte Listhaug å trekke seg som justisminister. Hvordan forklarte hun sitt valg?

Til diskusjon når dere har besvart spørsmålene over:

  1. Listhaug sa først unnskyld for å ha såret noen med innlegget sitt, og fikk deretter skarp kritikk for ikke å ha sagt tydelig nok unnskyld for innholdet i innlegget. Hvordan og hvorfor er det forskjell på å si unnskyld for disse to tingene?
  2. Som justisminister har man ansvar for blant annet rettssystemet med domstolene, lovarbeid, og for politiet. Hvorfor kan det oppfattes som ekstra kritikkverdig at akkurat en justisminister poster et slikt innlegg?
  3. Hvilken effekt kan det ha at ressurssterke og synlige mennesker, som politikere og andre, poster sterke innlegg på Facebook eller andre sosiale medier? 

Sylvi Listhaug https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/cd/Sylvi_Listhaug_-_2014-02-13_at_18-49-18.jpg

Lenker

NRK Nyheter (2018): Dagsrevyen (om kritikken mot Listhaug, se delen fra 01:20-08:25)

NRK (2018): Stortingsflertallet kommer til å vedta sterk kritikk mot Listhaug for facebookinnlegget

Bergens Tidende (2018): Derfor kan mistillitsforslaget mot Listhaug felle hele regjeringen

Dagbladet: Sylvi Listhaugs pressekonferanse, hvor hun kommenterer sin avgang som justisminister